Sunday, April 25, 2010

Yang dirindui Rasulullah.
Suasana di majlis pertemuan itu hening sejenak. Semua yang hadir diam membatu. Mereka seperti sedang memikirkan sesuatu. Lebih-lebih lagi Saidina Abu Bakar. Itulah pertama kali dia mendengar orang yang sangat dikasihi melafazkan pengakuan demikian.
Seulas senyuman yang sedia terukir dibibirnya pun terungkai. Wajahnya yang tenang berubah warna. "Apakah maksudmu berkata demikian wahai Rasulullah? Bukankah kami ini saudara-saudaramu? " Saidina Abu Bakar bertanya melepaskan gumpalan teka-teki yang mula menyerabut fikiran.
"Tidak, wahai Abu Bakar. Kamu semua adalah sahabat-sahabatku tetapi bukan saudara-saudaraku (ikhwan)," suara Rasulullah bernada rendah.
"Kami juga ikhwanmu, wahai Rasulullah," kata seorang sahabat yang lain pula. Rasulullah menggeleng-gelangkan kepalanya perlahan-lahan sambil tersenyum. Kemudian baginda bersuara:
"Saudaraku ialah mereka yang belum pernah melihatku tetapi mereka beriman denganku sebagai Rasul Allah dan mereka sangat mencintaiku. Malahan kecintaan mereka kepadaku melebihi cinta mereka kepada anak-anak dan orang tua mereka."

Iman Ajaib.

Pada ketika yang lain pula, Rasulullah menceritakan tentang keimanan ‘ikhwan’ baginda:"Siapakah yang paling ajaib imannya?" tanya Rasulullah.
"Malaikat," jawab sahabat.
"Bagaimana para malaikat tidak beriman kepada Allah sedangkan mereka sentiasa hampir dengan Allah," jelas Rasulullah. Para sahabat terdiam seketika.

Kemudian mereka berkata lagi, "Para nabi."
"Bagaimana para nabi tidak beriman, sedangkan wahyu diturunkan kepada mereka."
"Mungkin kami," celah seorang sahabat.
"Bagaimana kamu tidak beriman sedangkan aku berada ditengah-tengah kau," pintas Rasulullah menyangkal hujah sahabatnya itu.
"Kalau begitu, hanya Allah dan Rasul-Nya sahaja yang lebih mengetahui," jawab seorang sahabat lagi, mengakui kelemahan mereka.
"Kalau kamu ingin tahu siapa mereka? Mereka ialah umatku yang hidup selepasku. Mereka membaca Al Quran dan beriman dengan semua isinya. Berbahagialah orang yang dapat berjumpa dan beriman denganku. Dan tujuh kali lebih berbahagia orang yang beriman denganku tetapi tidak pernah berjumpa denganku," jelas Rasulullah.
"Aku sungguh rindu hendak bertemu dengan mereka," ucap Rasulullah lagi setelah seketika membisu. Ada berbaur kesayuan pada ucapannya itu.

Begitulah nilaian Tuhan. Bukan jarak dan masa yang menjadi ukuran. Bukan bertemu wajah itu syarat untuk membuahkan cinta yang suci. Pengorbanan dan kesungguhan untuk mendambakan diri menjadi kekasih kepada kekasih-Nya itu, diukur pada hati dan buktikan dengan kesungguhan beramal dengan Sunnahnya.
Pada kita yang bersungguh-sungguh mahu menjadi kekasih kepada kekasih Allah itu, wajarlah bagi kita untuk mengikis cinta-cinta yang lain. Cinta yang dapat merenggangkan hubungan hati kita dengan baginda Rasulullah.
Selawat dan salam untuk mu Ya Rasulullah. ....

Secara peribadi, saya berasa sangat sayu membaca kisah ini. Sayu, sedih dan pada masa sama marah pada diri sendiri.
Betapa cinta dan rindunya Rasulullah pada umatnya. Kita pula umatnya, adakah mencintainya begitu juga?Atau masih buat-buat jual mahal? Atau sebenarnya kita bukanlah umat yang dirindui oleh Rasulullah mahupun mendapat iman ajaib yang dikatakan oleh Rasulullah....?
Sama-samalah kita intai diri dan fikir-fikirkan juga menambahkan amalan-amalan.Perbanyakkanlah selawat kepada Rasulullah s.a.w.

Rasulullah dalam mengenangmu .
Kami susuri lembaran sirahmu.
Pahit getir perjuanganmu Membawa cahaya kebenaran
Engkau taburkan pengorbananmu .
Untuk umatmu yang tercinta >
Biar terpaksa tempuh derita .
Cekalnya hatimu menempuh ranjaunya
Tak terjangkau tinggi pekertimu .
Tidak tergambar indahnya akhlakmu .
Tidak terbalas segala jasamu .
Sesungguhnya engkau rasul mulia
Tabahnya hatimu menempuh dugaan .
Mengajar arti kesabaran .
Menjulang panji kemenangan
Terukir namamu di dalam Al Quran
Rasulullah kami ummatmu
Walau tak pernah melihat wajahmu
Kami coba mengingatimu
Dan kami coba mengamal sunnahmu
Kami sambung perjuanganmu
Walau kami dicaci dihina
Tapi kami tak pernah kecewa
Dialah Allah sebagai pembela

“Ya Allah,Kurniakanlah kami lisan yang lembut basah mengingati danmenyebut namaMu.Hati yang penuh segar mensyukuri nikmatMu.Serta badan yang ringan menyempurnakan ketaatan kepada perintahMu..."(Petikan Doa dari Doa Selepas Wirid Ma'thurat)

No comments:

Post a Comment

tudung id